Aktualnie znajdujesz się na:

Obywatele UE

DOLNOŚLĄSKI
URZĄD WOJEWÓDZKI
we WROCŁAWIU

KARTA USŁUGI Nr:
SOC-SOUE.0133.3.2014
Prawo stałego pobytu obywateli Unii Europejskiej
i członków ich rodzin
Data zatwierdzenia:
      25 listopada 2014r.
Co chcę załatwić? Uzyskać prawo stałego pobytu na terytorium RP.
Kogo dotyczy?
  • Obywatela UE,
  • Obywatela państwa Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależącego do Unii Europejskiej,
  • Obywatela państwa niebędącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, który może korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi (są to: Norwegia, Islandia, Lichtenstein oraz Szwajcaria), Członka rodziny obywatela UE.
Co przygotować?

Przygotuj:
w przypadku ubiegania się o wydanie dokumentu potwierdzającego prawo stałego pobytu obywatela UE:

  • Wypełniony wniosek o wydanie/wymianę dokumentu potwierdzającego prawo stałego pobytu obywatela UE,
  • Kserokopię ważnego dokumentu podróży lub innego dokumentu potwierdzającego  tożsamość i obywatelstwo cudzoziemca,
  • 2 aktualne fotografie (nieuszkodzone, kolorowe, o dobrej ostrości o wymiarach 4,5 x 3,5 cm, wykonane nie wcześniej niż w ciągu 6 m-cy przed dniem złożenia wniosku, przedstawiające twarz cudzoziemca od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80% fotografii, przedstawiajace wyraźnie oczy cudzoziemca, a zwłaszcza żrenice. Linia oczu cudzoziemca powinna być równoległa do górnej krawędzi fotografii, przedstawiać cudzoziemca na jednolitym jasnym tle, w pozycji frontalnej, patrzącego na wprost z otwartymi oczami, nieprzesłoniętymi włosami, z naturalnym wyrazem twarzy i zamkniętymi ustami, a także odwzorowujące naturalny kolor jego skóry).
    Jeżeli wniosek dotyczy osoby z wrodzonymi lub nabytymi wadami narządu wzroku, fotografia dołączona do wniosku może przedstawiać tę osobę w okularach z ciemnymi szkłami.
    W przypadku osoby noszącej nakrycie głowy zgodnie z zasadami swojego wyznania fotografia może przedstawiać tę osobę z nakryciem głowy. Nakrycie głowy nie może zakrywać ani zniekształcać owalu twarzy.

w przypadku wymiany dokumentu potwierdzającego prawo stałego pobytu:

  • 2 aktualne fotografie jak wyżej.
  • Wszelkie dokumenty potwierdzające 5-letni nieprzerwany pobyt na terytorium RP np. potwierdzenia zameldowania, dokumenty potwierdzające zatrudnienie lub prowadzenie działalności gospodarczej, zaświadczenia z uczelni o odbywaniu studiów na terytorium RP.

   Ważne informacje:

Przy składaniu wniosku należy okazać oryginały dokumentów w celu potwierdzenia przez pracownika ich zgodności z pozostawioną kserokopią. Kserokopie dokumentów, których oryginały nie zostaną okazane mogą być przyjęte tylko po uprzednim ich potwierdzeniu (przez adwokata, radcę prawnego, notariusza itp.).

Dokumenty w języku obcym dołączone do wniosku składa się wraz z ich tłumaczeniem na język polski w oryginale, sporządzonym przez tłumacza przysięgłego.

Jakie dokumenty muszę wypełnić?

Wypełnij:
Wniosek o wydanie/wymianę dokumentu  potwierdzającego prawo stałego pobytu obywateli Unii Europejskiej i członków ich rodzin

Jak wypełnić dokumenty?

Wypełnij pola formularza zgodnie z pouczeniem (str. 8 wniosku)

Ile muszę zapłacić? Nie pobiera się opłat.
Kiedy złożyć dokumenty?

Wniosek o wydanie/wymianę dokumentu  potwierdzającego prawo stałego pobytu obywateli Unii Europejskiej i członków ich rodzin składa się osobiście po upływie 5 letniego nieprzerwanego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Pobyt na terytorium RP uważa się za nieprzerwany, w przypadku gdy przerwy w nim nie przekroczyły łącznie 6 miesięcy w roku.

Wymóg osobistego złożenia wniosku nie dotyczy małoletniego.
 
Gdzie załatwię sprawę?

Wniosek należy złożyć:

  • w Dolnośląskim Urzędzie Wojewódzkim
    Wydział Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców
    w punkcie obsługi klienta (parter):
    Pl. Powstańców Warszawy 1, 50-153 Wrocław
Wrocław Nr telefonu
 

 

Informacje w sprawie pobytu obywateli Unii Europejskiej

Infolinia Wydziału Spraw Obywatelskich

i Cudzoziemców

 

Co zrobi Urząd?
  • Rozpatrzy Twój wniosek.
  • Poprosi Cię ewentualnie o uzupełnienie danych lub brakujących dokumentów.
  • Wyda dokument potwierdzający prawo stałego pobytu obywatela Unii Europejskiej.
Jaki jest czas reakcji?

Rozpatrzymy Twój wniosek nie później niż w ciągu 1 miesiąca od dnia jego złożenia.
W sprawach szczególnie skomplikowanych nie później niż w ciągu 2 miesięcy.

Jak się odwołać?

Masz 14 dni od otrzymania decyzji, aby się odwołać do Szefa Urzędu do Spraw Cudzoziemców w Warszawie . Odwołanie złóż za pośrednictwem Wojewody Dolnośląskiego.

Informacje dodatkowe Jeżeli we wskazanym terminie nie wpłynie od strony, które potwierdziły jej otrzymanie, odwołanie, decyzja staje się prawomocna. Kończy to bieg postępowania.
Podstawa prawna
  • Ustawa z dnia 14 lipca 2006 r. o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin (t.j. Dz. U. z 2017r., poz. 900)
  • Ustawa z dnia 01 kwietnia 2011r. o zmianie ustawy o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin (Dz.U. z 2011r. nr 92, poz.532)
  • Kodeks Postępowania Administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2017r., poz. 1257)
  • Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 24 sierpnia 2006r. w sprawie wniosków i dokumentów w sprawach prawa pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obywateli Unii Europejskiej i członków ich rodzin (Dz. U. z 2006r. Nr 154 poz. 1105)
  • Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 05 października 2011r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wniosków i dokumentów dotyczących prawa stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obywateli Unii Europejskiej i członków ich rodzin (Dz. U. z 2011r. Nr 237 poz. 1417).

 Karta ma charakter informacyjny i nie stanowi wykładni prawa

liczba wejść: 6193