Powiaty i gminy
Aktualności
Informacja
Strona znajduje się w archiwum.
28 czerwca 2014
Perspektywy rozwoju hodowli bydła mięsnego w regionie
W Teatrze Zdrojowym w Polanicy Zdroju w sobotę spotkali się dolnośląscy producenci mięsa wołowego. Dolnośląska Izba Rolnicza zorganizowała konferencję, w której udział wzięła wicewojewoda Ewa Mańkowska.
W agendzie spotkania znalazły się tematy dotyczące produkcji wołowiny nie tylko na Dolnym Śląsku, ale i w Czechach. Mówiono m.in. o obecnym stanie, o perspektywach rozwoju hodowli bydła mięsnego ze szczególnym uwzględnieniem terenów górskich i podgórskich, a także o jakości i wartościach odżywczych i kulinarnych mięsa wołowego.
Z danych specjalistów rynku mięsnego wynika, że z roku na rok spada w Polsce konsumpcja wołowiny. Utrzymuje się ona w granicach 2 do 3 kg rocznie na osobę. Tymczasem unijna średnia to około 20 kg, a w Argentynie około 60 kg.