Punkty zbiórki pomocy dla powodzian na Dolnym Śląsku Uroczystość upamiętnienia 85. rocznicy wybuchu II wojny światowej Komunikat dotyczący pogrzebu posłanki Izabeli Katarzyny Mrzygłockiej Zwiększenie dostępności i poprawa jakości usług dla obywateli państw trzecich na Dolnym Śląsku Turystyczny pociąg retro na Dolnym Śląsku Sekretarz Stanu MSWiA Wiesław Szczepański z wizytą u Wojewody Dolnośląskiego Dobra współpraca Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego z Powiatem Wrocławskim Święto Wojska Polskiego Wojewoda Dolnośląski Maciej Awiżeń uczcił na Śnieżce dzień św. Wawrzyńca Na węźle Wrocław Stadion zamknięta zostanie łącznica wjazdowa
Aktualnie znajdujesz się na:

Powiaty i gminy

Komunikaty

18 marca 2022

Opinia dotyczącą przypadków zakażeń przewodu pokarmowego

Opinia Leszka Szenborna- Kierownika Pediatrii i Chorób Infekcyjnych Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu dotyczącą przypadków ostrego zakażenia przewodu pokarmowego.

Zapobieganie
W miarę możliwości izolacja chorych wymiotujących oraz ograniczenia kontaktu z chorymi.
Przede wszystkim należy bardzo dokładnie myć ręce wodą z mydłem, szczególnie po skorzystaniu z toalety lub zmianie pieluch, zawsze przed jedzeniem, przygotowaniem jedzenia, przyjęciem leku lub podaniem komuś innemu.
Zalecane jest również stosowanie środków antyseptycznych (do rąk) oraz dezynfekcji powierzchni, które mogły zostać zanieczyszczone wirusem, czyli przede wszystkim toalet i umywalek.
Należy pamiętać, że norowirusy doskonale przechowują się w temperaturze lodówkowej i zamrażarce.
Osoby zarażone nie powinny przygotowywać żywności dla innych osób przynajmniej przez dwa dni po ustąpieniu objawów. Nie powinny także prowadzić zbioru, produkcji czy sprzedaży żywności.

Профілактика
По мірі можлиості ізолювати хворих, які блюють, та обмежити контакти з ними.
Перш за все, ретельно вимийте руки з милом, особливо після відвідування туалету або зміни підгузників, а також завжди перед їжею, приготуванням їжі, прийомом ліків або перед дачею їх комусь іншому.
Також рекомендується використовувати антисептики (для рук) і дезінфікувати поверхні, які могли бути забруднені вірусом, особливо унітази та умивальники.
Слід пам’ятати, що норовіруси відмінно зберігаються при температурі в холодильнику і морозильній камері.
Інфіковані люди не повинні готувати їжу для інших людей протягом щонайменше двох днів після зникнення симптомів. Вони також не повинні збирати, виробляти чи продавати їжу.